zondag 11 december 2011

Bijbels koken

Menu Bijbels koken

Voorgerecht:
Hemelse vijgen
Soep:
Jakobs linzensoep
Hoofdgerecht:
Het laken uit de hemel
Levi’s tonijnsalade met venkel
Heilige Land-salade
Nagerecht:
Hamansoren met roomyoghurt
Koffie of thee

Recepten:
Hemelse vijgen
12 plakken Parmaham
12 vijgen (vers!)
250 gr. Zachte geitenkaas
6 el honing
6 el olijfolie
Rucola
Voorgerecht voor 12 personen
Over voorverwarmen op 180 graden. Meng de honing door de geitenkaas. Was de vijgen en dep ze droog. Zet de vijgen rechtop en snij ze stervormig in aan de bovenkant. Duw met een lepeltje de vijgen een beetje open (zorg dat de vijgen niet breken!. Vul de vijgen met de geitenkaas en wikkel de ham er
omheen. Zet de vijgen in een ovenschaal en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Plaats de schaal in het midden van de oven, voor zo’n 8 minuten. De kaas moet gesmolten zijn en de ham een beetje knapperig. Serveer de vijgen op een klein beetje rucola, en besprenkel naar smaak met wat olijfolie. De zoetekauwen kunnen ook nog wat honing toevoegen… 

Jakobs linzensoep
In de Culinaire Bijbel komt natuurlijk ook het bekende verhaal van de linzensoep voor. In het boek Genesis (25) lezen we hoe Esau zijn eerstgeboorterecht voor een bord soep aan zijn broer Jakob verkoopt: 'De zonen van Isaak waren groot geworden en Esau, de oudste, was een ervaren jager die het liefst in het open veld rondzwierf. Jakob, de jongste zoon, hield van een geregeld leven: hij bleef bij de tenten en verzorgde de moestuin Isaak gaf veel om Esau want hij was verzot op wildbraad. Rebekka, Isaaks vrouw, hield van Jakob. Op een dag, toen Jakob soep aan het koken was, kwam Esau uitgeput terug van de jacht. "Ik ben doodop, geef me vlug wat van dat rode brouwsel van je", zei hij tegen Jakob. Maar Jakob antwoordde: "Alleen als je me eerst je rechten als eerstgeborene verkoopt". 'Vat heb ik aan die rechten", zei Esau, "als ik sterf van de honger?" "Eerst ~je het mij zweren, zei Jakob en Esau legde een eed af waarmee hij zijn rechten als oudste zoon verkwanselde aan Jakob.
Toen gaf Jakob aan Esau van zijn linzensoep.
Recept:
250 gr. rode linzen -- ui - komijnpoeder - koriander - olijfolie - drie teentjes knoflook -
groentenbouillon - 250 gr. gesneden spinazie - zoutVan linzensoep zijn veel recepten bekend. Hierbij de Jakob-variant: Fruit in een ruime pan een gesnipperde ui met een beetje komijnpoeder en koriander in wat olijfolie. Op het laatst drie teentjes knoflook mee laten bakken. Daarna 250 gram geweekte rode linzen en een liter groentenbouillon erbij doen. Onder voortdurend roeren de soep aan de kook brengen, en dan 30 minuten zachtjes laten doorkoken totdat de linzen zacht zijn geworden. Voor het
uitserveren 250 gram gesneden spinazie en wat zout naar smaak toevoegen. (voor de Esauvariant: vervang de groentebouillon door vleesbouillon, en de spinazie door verse zuring) Levi’s Tonijnsalade met verse venkel'... al wat in de wateren, in de zeeen en in de rivieren, vinnen en schubben heeft, dat zult gij eten.' (Leviticus 11:9)
Ingredienten:
200 g tonijn uit blik
1 grote in blokjes gesneden venkelknol
125 g rozijnen
2 gesnipperde augurken
2 stevige in stukjes gesneden appels
Slabladeren
plakjes radijs
Dressing:
150 ml olijfolie
1 el mosterd of 1/2 el mosterdpoeder
1 tl honing
snufje selderijzaad
zout naar smaak
70 ml azijn
Slabladeren
Bereiding:
Bij gebruik van tonijn uit blik de vis afspoelen en laten uitlekken.
Breek de vis in kleine stukjes.
Roer in een kommetje olie, mosterd, honing, selderijzaad en zout door elkaar. Klop de azijn erdoor. Doe de venkelblokjes, rozijnen, augurk, appel en tonijn in een slakom. Giet de dressing over de salade en schep alles voorzichtig om. Serveer de salade op slabladeren en garneer hem met plakjes radijs.
Heilige Land-salade
Deze ongewone groente-combinatie is samengesteld uit drie van de meest voorkomende groenten uit het Heilige Land. 
Ingrediënten:
4 teentjes knoflook
100 ml olijfolie
1 kg grof gesneden witlof
150 ml kippenbouillon
50 gram rozijnen
50 gram ontpitte en fijngesneden olijven op olie
2 eetlepels kappertjes
geroosterde amandelen
zout naar smaak
Bereiding:
Fruit in een grote braadpan de teentjes knoflook in olie goudbruin. Verwijder de knoflook (die
heb je niet meer nodig). Voeg de witlof toe en bak die al omscheppend 5 minuten mee. Voeg de kippenbouillon, rozijnen, olijven en kappertjes toe. Laat het geheel onder voortdurend roeren 15 minuten sudderen. Garneer het gerecht met amandelen. (Proef eerst voordat je zout toevoegt, aangezien olijven vrij zout kunnen zijn!) Het laken uit de hemel Handelingen 10, 9-16: 9 De volgende dag, nog voordat de afgezanten van Cornelius in Joppe waren aangekomen, ging Petrus omstreeks het middaguur naar het dak van het huis om daar te bidden. 10 Maar hij kreeg honger en wilde iets eten. Terwijl er eten voor hem werd klaargemaakt, werd hij gegrepen door een visioen. 11 Hij zag hoe vanuit de geopende hemel een voorwerp dat op
een groot linnen kleed leek aan vier punten op de aarde werd neergelaten. 12 Op het kleed bevonden zich alle lopende en kruipende dieren van de aarde en alle vogels van de hemel. 13 Hij hoorde een stem zeggen: ‘Ga je gang, Petrus, slacht en eet.’ 14 Maar Petrus antwoordde: ‘Nee, Heer, in geen geval, want ik heb nog nooit iets gegeten dat verwerpelijk of
onrein is.’ 15 En voor de tweede maal hoorde hij de stem: ‘Wat God rein heeft verklaard, zul jij niet als verwerpelijk beschouwen.’ 16 Tot driemaal toe hoorde hij de stem, en direct daarna werd het voorwerp weer in de hemel opgenomen. 17 Petrus vroeg zich verbijsterd af wat de betekenis kon zijn van het visioen dat hij had gezien.
Bestanddelen:
Kores’ kipfilet
Gideon’s gehaktbal
Lea’s Lamsworstjes
Habakuk’s hamlap
Wrap’s 
Kores’ Kipfilet: kipfilet in platte stukken snijden, mengen met: olijfolie, citroensap, knoflook, peterselie. Even laten intrekken, daarna stukken kipfilet bakken in de grilpan. Gideon’s gehaktballen: 1 kg rundergehakt, 5 eetlepels ketjap manis, 5 eetlepels grove mosterd, 2 afgestreken eetlepels zout, 2 theelepel cayennepeper, 5 kleine eieren, 200 g paneermeel, 8 eetlepels boter, 1 pot vleesfond (380 ml). Meng alle bovenstaande ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel het in 10 porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast. Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan. Schenk de fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 minuten op laag vuur gaar worden. 
Lea’s Lamsworstjes: bakken zoals aangegeven op de verpakking☺
Habakuk’s hamlappen: in stukken snijden, mengen met: ketjap manis, gesnipperd uitje,
sambal badjak, rode paprika.  De wraps verdelen op de borden. Op elke wrap vier stukken vlees leggen, en de wrap dubbelvouwen. 
Hamansoren
Nog altijd leefde er een joodse kolonie in het Perzische rijk, afstammelingen van de ballingen in Babylonië, die niet teruggekeerd waren naar Israël. Een hoveling, Haman wel de eerste antisemiet genoemd, haatte de joden en toen hij zich eens beledigd voelde door Mordechai, wist hij van de koning gedaan te krijgen dat hij een decreet uitvaardigde om alle joden te verdelgen, met als argument dat ze zich afzonderden en zich niet aan de Perzische wetten hielden. Mordechai echter zag kans om Esther hiervan op de hoogte te brengen en haar hulp in te roepen. Zo nodigde Esther de koning en Haman uit voor een intiem etentje in haar vertrekken, dat ze zelf had bereid. Aan het Perzische hof met zijn strenge etiquette was het kennelijk mogelijk dat de koningin zelf voor haar gasten kookte bij intieme maaltijden. Esther ontmaskerde daarbij de booswicht.
Recept:
Knapperige koekjes, die in vorm wel aan oren doen denken; ze stammen uit de sefardischjoodse keuken. In het Spaans: orecchie di Ammon. Ze horen bij het Poerimfeest, waarbij herdacht wordt hoe de boze plannen van Haman om de joden te verdelgen door koningin Esther werden verijdeld.
300 gr. bloem - 3 eieren - zout - olie - suiker - kaneel
Zeef de bloem met het zout, klop de eieren los met een klein scheutje olie. Maak in de bloem een kuiltje, giet het eimengsel erin en kneed alles tot een soepel maar toch vrij stevig deeg. Plakt het nog te veel aan de handen dan moet er nog wat bloem bij. Vorm er ballen van en laat die, in folie, een uurtje rusten bij kamertemperatuur. Rol op een met bloem bestoven
werkvlak het deeg papierdun uit en steek er rechthoeken of ruiten uit, die iets verkreukeld worden zodat ze op een oor lijken. Bak de koekjes in hete frituur knapperig. Strooi er poedersuiker, eventueel vermengd met kaneel, over. Eet hierbij (room)yoghurt met een winters smaakje.
(NB. Na de Hamansoren gemaakt te hebben, lijkt het nog beter om ze uit te rollen met een pastamachine - FdVB)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten